Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu orzo
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy do kurczaka:
- 2 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
- 1 płaska łyżka przyprawy kebab-gyros
sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy dobrze i przekładamy do miski.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Oprószamy przyprawami, wmasowujemy je w mięso i wrzucamy na olej rozgrzany na patelni. Smażymy, często mieszając, czyli około 15 minut. Na koniec podlewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie kroimy w kostkę ogórki i w półplasterki rzodkiewkę. Dorzucamy do makaronu. Kukurydzę osączamy z zalewy i dokładamy do sałatki. Na koniec wrzucamy do miski przestudzonego kurczaka razem z płynem. Mieszamy.
Do osobnej miseczki dajemy wszystkie składniki sosu, łączymy je i wlewamy do sałatki. Mieszamy, posypujemy posiekaną natką, odstawiamy do lodówki na godzinę. Oczywiście możemy jeść sałatkę od razu, ale taka „przegryziona” jest dużo smaczniejsza.
Ekstra sałatka makaronowa z kurczakiem gyros gotowa!
Polecamy również przepyszną sałatkę makaronową z kurczakiem i ananasem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz