Roladki z kurczaka nadziewane kukurydzą
Delikatne piersi z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-kukurydzianym, duszone w sosie własnym. Danie, które można zaserwować na niedzielny obiad. Smacznie , lekko i kolorowo.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 10 dkg sera żółtego
- ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtaczania roladek
- szklanka bulionu lub wody z 2 łyżkami maggi
- czubata łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę odsączamy na sitku.
Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, ser i kukurydzę. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Spinamy wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów.
Gotowe roladki obtaczamy w w mące i kładziemy na patelni lub w rondlu, na rozgrzanym oleju, najpierw stroną z wykałaczką, następnie odwracamy je na drugą stronę. Roladki rumienimy z obu stron. Teraz podlewamy je bulionem lub wodą z maggi, przykrywamy pokrywą i dusimy 25-30 minut.
Sprawdzamy, czy płyn nie wyparował, ewentualnie dolewamy trochę bulionu. Na koniec zdejmujemy pokrywę, dodajemy masło, sos sojowy, podgrzewamy całość 2-3 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Roladki drobiowe z pysznym nadzieniem gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz