MAKATKA

czwartek, 4 kwietnia 2024

Pulpety z szynki w sosie curry

Pulpety z szynki w sosie curry

Gotowane pulpety wieprzowe w kremowym sosie curry to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos kremowy, doskonały w smaku.

Składniki:

pulpety:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka zamoczona w zimnej wodzie
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

sos:

  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka curry

    2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi ( można zamiast maggi dodać gałązkę lubczyku)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 18%
Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy

Masę dokładnie wyrabiamy.

Formujemy nieduże pulpeciki. 


Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. 

Do dużego rondla wlewamy wodę, podgrzewamy ją i wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do wrzącej wody, gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny oraz curry. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Jeśli jest potrzeba dodajemy do sosu trochę soli i pieprzu do smaku.

Pulpety wieprzowe w sosie curry gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz