Roladki z kurczaka nadziewane
Piersi z kurczaka, w które zawiniemy trochę papryki i pysznego, wędzonego sera. Roladki apetycznie i pięknie prezentują się na talerzu. Można je podać gościom na obiad, będą podziwiać kunszt gospodyni i wyborny smak dania.
Składniki na 4 duże roladki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 papryki żółtej i zielonej
- 8 plasterków rolady serowej wędzonej
- 1 jajko
- mąka i bułka tarta do obtoczenia roladek
- 1/4 szklanki oleju, łyżka masła
- sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
- łyżka przyprawy maggi
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy po dwa plastry sera wędzonego i po kilka pasków papryki. Ciasno zwijamy w roladki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło). Roladki obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy, następnie maczamy w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
Doskonałe roladki z nutką wędzonki gotowe!
Nasze rady:
Dzięki serowi roladki nie są suche, wędzony posmak nadaje wyrazistego charakteru potrawie.
Możemy też podsmażone na rumiano roladki wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Dzięki temu dopieką się dobrze w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz