MAKATKA

środa, 3 kwietnia 2024

Roladki z kurczaka nadziewane



Roladki z kurczaka nadziewane

Piersi z kurczaka, w które zawiniemy trochę papryki i pysznego, wędzonego sera. Roladki apetycznie i pięknie prezentują się na talerzu. Można je podać gościom na obiad, będą podziwiać kunszt gospodyni i wyborny smak dania.

Składniki na 4 duże roladki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki żółtej i zielonej
  • 8 plasterków rolady serowej wędzonej
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia roladek
  • 1/4 szklanki oleju, łyżka masła
  • sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
  • łyżka przyprawy maggi

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy po dwa plastry sera wędzonego i po kilka pasków papryki. Ciasno zwijamy w roladki.





Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło). Roladki obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy, następnie maczamy w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. 

Tak przygotowane roladki obsmażamy na gorącym tłuszczu na rumiano. Teraz podlewamy je odrobiną wody i przyprawą maggi, wrzucamy resztę papryki, przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Roladki muszą dojść w środku. Pod przykryciem trzymamy je ok 10-15 minut.

Doskonałe roladki z nutką wędzonki gotowe!




Nasze rady:

Dzięki serowi roladki nie są suche, wędzony posmak nadaje wyrazistego charakteru potrawie.

Możemy też podsmażone na rumiano roladki wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Dzięki temu dopieką się dobrze w środku.


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz