MAKATKA

środa, 3 kwietnia 2024

Pulpety w sosie warzywnym


 

Pulpety w sosie warzywnym

Gotowane pulpety wieprzowo-wołowe w sosie warzywnym to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos z dużą ilością warzyw, doskonały w smaku.

Składniki:

pulpety:

  • 1/2 kg mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
sos:
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. Do dużego rondla wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia. Uformowane pulpety kładziemy ostrożnie do wrzątku. Gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Dusimy warzywa na maśle 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do pulpetów. Dorzucamy groszek i kukurydzę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.



 Mąkę łączymy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Pulpety podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Pulpety wieprzowo-wołowe w warzywach gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz