MAKATKA

poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Seromakowiec

Seromakowiec

Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym stole!

Składniki:

blacha 25x30 cm

Kruchy spód:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Warstwa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

Warstwa sernikowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g śmietany 18%
  • 70 g budyniu waniliowego z cukrem
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 kostek ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

Ciasto na spód.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Po tym czasie wałkujemy ciasto i wkładamy na spód blaszki wyścielonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Ciasto lekko studzimy. Wykładamy na nie warstwę makową.

Warstwa makowa:

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą, białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy mak z puszki, skórkę pomarańczową.



Warstwa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.

Do misy miksera wkładamy miękkie masło i razem z cukrem pudrem rozbijamy je na puch. Dokładamy po jednym żółtku i po 2-3 łyżki sera. Cały czas miksujemy. Działamy tak aż do wyczerpania składników. Na koniec dorzucamy skórkę pomarańczową, śmietanę i budyń. Krótko i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dokładamy pianę z białek, którą wtłaczamy do masy serowej delikatnie łyżką. Masę serową wykładamy na warstwę maku.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut – do zarumienienia warstwy serowej. 



W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony seromakowiec zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku przez 15 minut, następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy tak ciasto około godziny.



Wystudzony całkowicie seromakowiec polewamy białą czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciemną czekoladę roztapiamy również, przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę woreczka i robimy kratkę na białej polewie.



Wstawiamy go do lodówki, najlepiej na całą noc.

Seromakowiec gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz