MAKATKA

niedziela, 31 marca 2024

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • 3-4 brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • szczypiorek
  • kilka plasterków ugotowanej marchewki
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
  • 10 łyżek sałatki jarzynowej

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, żelatynę z przyprawami w wodzie.

Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.

Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią pokrojoną w plasterki, marchewką, szczypiorkiem i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Rolady z szynki napełnione sałatką jarzynową gotowe! 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz