MAKATKA

niedziela, 31 marca 2024

Schab duszony w cebuli

Schab duszony w cebuli

Nasza propozycja na świąteczny obiad. Dobrze zamarynowane mięso, duszone w dużej ilości cebuli i aromatycznych przyprawach, kruche, soczyste w przepysznym sosie.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy błon. 

W szklanym naczyniu mieszamy przyprawy z olejem i pokrojoną w grubą kostkę cebulą.



 Obtaczamy w mieszance przypraw schab, zalewamy zimną wodą. Przykrywamy naczynie z zamarynowanym mięsem i wstawiamy do lodówki na całą dobę.


Tak przygotowane mięso wyjmujemy z marynaty i przekładamy na rozgrzany w brytfannie smalec (marynatę zachowujemy). 



Obsmażamy schab na rumiano z obu stron, wlewamy całą marynatę do schabu. Przykrywamy pokrywą. Wstawiamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i dusimy schab odkryty jeszcze 1/2 godziny.



Po tym czasie wyjmujemy schab na półmisek. Powstały w trakcie duszenia sos przecieramy przez sito.

Schab duszony w cebuli gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz