Schab w galarecie
Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała przekąska na imprezę lub święta. Schab w połączeniu z ananasem smakuje wyśmienicie i prezentuje się doskonale. Zawsze robi wrażenie na gościach!
Składniki na półmisek:
- 1/2 kg schabu
- 1 opakowanie żelatyny z przyprawami do mięs (bulionowej)
- 6-8 plastrów ananasa
- 3 łyżki gęstego majonezu
kilka plasterków ugotowanej marchewki (opcjonalnie)
- przyprawy do schabu:
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang., cebula, musztarda, 2 łyżki smalcu
- po jednej łyżeczce tymianku, papryki wędzonej i rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozgrzewamy smalec. Schab myjemy , osuszamy i obsmażamy na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie przyprawy. W momencie, gdy cebula się przyrumieni podlewamy całość dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1,5 godziny.
Gotowy schab wyjmujemy z rondla, lekko studzimy i kroimy w plastry grubości do centymetra. Układamy je na półmisku, tak aby trochę zachodziły jeden na drugi.
Żelatynę z przyprawami rozpuszczamy w wodzie (wg instrukcji) i odrobiną ciepłej polewamy schaby ( jedna łyżka na jeden plaster). Odstawiamy do lodówki schaby i żelatynę. Żelatyna ma lekko stężeć.
Następnie półmisek ze schabami przyozdabiamy ananasem, rozetkami z majonezu. Całość zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.
Schab z ananasem w galarecie gotowy!
Nasze rady:
Ozdabiać schaby możemy w dowolny sposób i dodawać do nich inne owoce, na przykład brzoskwinie z syropu, winogrona. Nam najbardziej schab smakuje z ananasem z syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz