MAKATKA

sobota, 30 marca 2024

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała przekąska na imprezę lub święta. Schab w połączeniu z ananasem smakuje wyśmienicie i prezentuje się doskonale. Zawsze robi wrażenie na gościach!

Składniki na półmisek:

  • 1/2 kg schabu
  • 1 opakowanie żelatyny z przyprawami do mięs (bulionowej)
  • 6-8 plastrów ananasa
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • kilka plasterków ugotowanej marchewki (opcjonalnie)

  • przyprawy do schabu:
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang., cebula, musztarda, 2 łyżki smalcu
  • po jednej łyżeczce tymianku, papryki wędzonej i rozmarynu

Sposób przyrządzenia:

W rondelku rozgrzewamy smalec. Schab myjemy , osuszamy i obsmażamy na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie przyprawy. W momencie, gdy cebula się przyrumieni podlewamy całość dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1,5 godziny.

Gotowy schab wyjmujemy z rondla, lekko studzimy i kroimy w plastry grubości do centymetra. Układamy je na półmisku, tak aby trochę zachodziły jeden na drugi.

Żelatynę z przyprawami rozpuszczamy w wodzie (wg instrukcji) i odrobiną ciepłej polewamy schaby ( jedna łyżka na jeden plaster). Odstawiamy do lodówki schaby i żelatynę. Żelatyna ma lekko stężeć.

Następnie półmisek ze schabami przyozdabiamy ananasem, rozetkami z majonezu. Całość zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

 Schab z ananasem w galarecie gotowy!



Nasze rady:

Ozdabiać schaby możemy w dowolny sposób i dodawać do nich inne owoce, na przykład brzoskwinie z syropu, winogrona. Nam najbardziej schab smakuje z ananasem z syropu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz