Chlebki do święconki
Prosty, szybki przepis na małe chlebki w sam raz do koszyczka ze święconką. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 350 ml ciepłej wody
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- trochę mąki do podsypywania ciasta
- żółtko
- łyżka mleka
- łyżka czarnuszki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
200 ml wody łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, wsypujemy sól, wlewamy resztę wody i dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dosyć luźne. Formujemy kulę, posypujemy ją mąką, przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 4 lub 6 równych części. Formujemy podłużne chlebki. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki posypujemy smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Na każdym z nich robimy małe nacięcia. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 30 minut.
Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia.
Chlebki do koszyczka gotowe!
Nasze rady:
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w
rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez
niego nie wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli
nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku
nagrzanym do 30 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz