czwartek, 21 marca 2024

Zapiekanka gyros z patelni

Zapiekanka gyros z patelni

Prosty i błyskawiczny obiad czyli zapiekanka gyros zrobiona na patelni. Danie jednogarnkowe z warzywami, makaronem kolanka i kurczakiem pod serową pierzynką.

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka lub świderki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania zapiekanki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego lub mozzarelli

    Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do miski, nacieramy przyprawą gyros, papryką, pieprzem ziołowym, solą i łyżką oleju. Odstawiamy na 1/2 godziny pod przykryciem, nie w lodówce.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Na głębokiej patelni 26 cm średnicy rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy ją. Dokładamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę i groszek. Całość smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie trzemy ser na tarce o grubych oczkach.



Dokładamy na patelnię ketchup, majonez i śmietanę. Jeśli całość jest za gęsta dodajemy jeszcze śmietanę. Sos ma być dosyć luźny, makaron go wchłonie.



Na koniec dajemy na patelnię makaron. Mieszamy całość. Posypujemy startym serem i przykrywamy szczelnie pokrywą. Dusimy zapiekankę na bardzo małym ogniu około 20 minut.



Zapiekanka gyros z patelni gotowa!

 


Sałatka jarzynowa „pisanka”



Sałatka jarzynowa „pisanka”

Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w wielkanocnej odsłonie. Prosta dekoracja, efekt świetny, prawdziwie świąteczny.

Składniki:

  • 2 duże lub trzy małe marchewki
  • 1 średni lub 1/2 dużego selera
  • 1 por ( biała część)
  • 2 duże twarde jabłka
  • 4 ogórki konserwowe (średnie)
  • 4 jajka
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 marchewka ugotowana, 1 jajko gotowane na twardo, garść szczypiorku, 2 jajka przepiórcze do ozdoby plus łyżka majonezu

Sposób wykonania:

Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).

 W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę.

 Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość solimy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

Następnie wykładamy sałatkę na półmisek, formujemy owalny kształt i pokrywamy warstwą majonezu (dwie łyżki odkładamy na bok). Marchewkę, szczypiorek drobno kroimy. Jajko rozdzielamy na białko i żółtko i siekamy. Układamy wszystko na sałatce.

Sałatka „pisanka” gotowa!





 

Jajka nadziewane pieczarkami

Jajka nadziewane pieczarkami

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym daniem na Wielkanoc. Lubią je i dorośli i dzieci. To jedno z najsmaczniejszych nadzień do jajek i co ważne, jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki wzdłuż. Wydrążamy żółtka, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem na „żwirek”, czyli niezbyt drobno.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Pieczarki również drobno kroimy i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy całość pieprzem i solą. Smażymy około15 minut. Do lekko przestudzonych pieczarek dodajemy pietruszkę i łączymy je z żółtkami. Nakładamy farsz do białek. Na każde jajko dajemy kleks majonezu.

Jajka z farszem pieczarkowym gotowe!



 

środa, 20 marca 2024

Chlebki do żurku

Chlebki do żurku

Żurek świąteczny podany w małym, ciepłym i chrupiącym chlebku to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone, a przed samym podaniem do stołu podpiec w piekarniku. Będą jak pieczywo prosto z piekarni, a i żurek będzie wybornie smakował.

Składniki na 8 chlebków:

  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 400 g mąki żytniej typ720
  • 500 ml maślanki
  • 70 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

I etap

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

II etap

Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.

III etap

Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 równych części i zostawiamy małą kulkę na „uchwyty” do przykrywek chlebków. Z ośmiu kawałków ciasta formujemy chlebki okrągłe i na czubku układamy „uchwyt”. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.



IV etap

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Na każdym chlebku robimy małe nacięcie, w okolicy czapeczki. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 35-40 minut. Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia. Odcinamy górę chlebka, na kształt pokrywki i wydrążamy miąższ.



Chlebki do żurku gotowe!



Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.


 

Żurek w chlebku

Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych stołach. Ma niepowtarzalny smak i wygląd, a ugotowany na własnym zakwasie i podany w chlebie upieczonym domowym sposobem to danie wielkanocne na najwyższym poziomie, zachwyci gości o najdelikatniejszych podniebieniach!

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 60 dkg kości wędzonych
  • 0,5 do 0,7 litra zakwasu
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej lub białej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 chlebków okrągłych

Sposób wykonania:

Do dużego garnka (4-5) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar około godziny.

Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy do niego kiełbasę śląską w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.

Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, wrzucamy całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do żuru .Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Pozostało przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Możemy gotową zupę wlać do chlebka i położyć na wierzchu połówkę ugotowanego jajka.

Żur w chlebku gotowy!

Na naszym blogu znajdziecie przepis na chlebki do żurku:


Nasze rady:

Podstawą dobrego żuru jest oczywiście wysokiej jakości zakwas, dlatego kupujmy zakwas z mąki razowej żytniej typ 2000, im grubszy przemiał, tym kwaśniejszy żur.

Żur to kwaśna zupa, dlatego powinno się złamać jej kwaśny smak odrobiną cukru. Możemy też dodać odrobinę maggi dla uzyskania lepszego smaku zupy.

 

Sałatka jarzynowa z kurczakiem

Sałatka jarzynowa z kurczakiem

Bardzo smaczna sałatka jarzynowa z pieczonym kurczakiem. Doskonała na każdą okazję. Polecamy szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 120 g sera żółtego Gouda
  • mała puszka kukurydzy
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 2 duże marchewki ugotowane

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka obtaczamy wy przyprawach i odkładamy na 1/2 godziny. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy pierś z obu stron na rumiano. Podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso 20-30 minut. Gotowe odkładamy do przestudzenia. Następnie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski.

Jajka, marchew i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do kurczaka.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z płynu. Dodajemy do pozostałych składników.

Przyprawiamy sałatkę pieprzem i solą. Dajemy majonez, mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na godzinkę.

Smaczna sałatka jarzynowa z kurczakiem gotowa!



 

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała przekąska na imprezę lub święta. Schab w połączeniu z ananasem smakuje wyśmienicie i prezentuje się doskonale. Zawsze robi wrażenie na gościach!

Składniki na półmisek:

  • 1/2 kg schabu
  • 1 opakowanie żelatyny z przyprawami do mięs
  • 6-8 plastrów ananasa
  • 4 łyżki gęstego majonezu
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 ciemnych oliwek

  • przyprawy do schabu: sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang., cebula, maggi, 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzewamy olej. Schab myjemy , osuszamy i obsmażamy na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie przyprawy. W momencie, gdy cebula się przyrumieni podlewamy całość dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1,5 godziny.

Gotowy schab wyjmujemy z rondla, lekko studzimy i kroimy w plastry grubości centymetra. Układamy je na półmisku, tak aby trochę zachodziły jeden na drugi.

Żelatynę z przyprawami rozpuszczamy w wodzie (wg instrukcji) i jeszcze ciepłą polewamy schaby (jedna łyżka na jeden plaster). Odstawiamy do lodówki schaby i resztę żelatyny. Żelatyna ma lekko stężeć.

Następnie półmisek ze schabami przyozdabiamy ananasem, rozetkami z majonezu i robimy biedroneczki z pomidorków koktajlowych i oliwek. Całość zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

 Schab z ananasem w galarecie gotowy!


Nasze rady:

Ozdabiać schaby możemy w dowolny sposób i dodawać do nich inne owoce, na przykład brzoskwinie z syropu, winogrona. Nam najbardziej schab smakuje z ananasem z syropu.

Sos powstały z pieczenia mięsa możemy zagęścić mąką i wykorzystać do polania różnych klusek.

 

wtorek, 19 marca 2024

Sałatka królewska

Sałatka królewska

Nasza ulubiona sałatka świąteczna. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Polecamy ją szczególnie na święta i duże domowe imprezy. Zrobienie jej trwa chwilę a śmiało może konkurować z tradycyjną sałatką jarzynową.

Składniki:

  • 300 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3/4 słoika selera konserwowego
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kukurydzę, ananasa i seler konserwowy dokładnie osączamy z płynu. Seler wyciskamy w rękach i możemy go trochę posiekać. Ananasa kroimy w drobne cząstki. Przekładamy wszystko do miski.

Seler naciowy, szynkę, jajka, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Również przekładamy do miski.



Sałatkę przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Sałatka królewska gotowa!




 

Ćwikła z chrzanem.

 



Ćwikła z chrzanem.

Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tartymi buraczkami.

Składniki:


  • 3 nieduże buraki (ok 1/2 kilograma)
  • 200 g chrzanu ze słoika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Do gotowania nie obieramy ich. Średniej wielkości buraki gotujemy około 40-50 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, w której się gotowały i zalewamy zimną wodą.

 Przestudzone buraki obieramy, następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki łączymy z chrzanem, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy ćwikłę do słoika, zakręcamy wieczko i wstawiamy do lodówki.

 Następnego dnia ćwikła jest gotowa. Wszystkie smaki się przegryzły, możemy podawać ją na stół.

Szybka ćwikła z chrzanem gotowa!


Nasza rada:
Do ćwikły wybierajmy chrzan dobrej jakości i bardzo ostry. Ćwikła będzie smaczniejsza i wyrazista.
Buraki do ćwikły możemy upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy kolor i smak. Możemy też użyć gotowe ze słoiczka, np. z domowej spiżarni.


Babka kajmakowa Wielkanocna



Babka kajmakowa Wielkanocna

Pyszna, bardzo puszysta baba idealna na Wielkanoc. Dodamy do ciasta maślankę, aby była wilgotna i kajmak dla uzyskania karmelowego smaku. Wymieszamy wszystkie składniki mikserem i upieczemy. Proste pieczenie a efekt wspaniały. Wszystkim będzie smakowała!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 4 jaja wielkość M
  • 400 g mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Formę babkową o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Masło Ubijamy na puch mikserem. Dodajemy do niego cukier brązowy (jeśli nie mamy, może być biały) i cukier wanilinowy. Miksujemy 3-4 minuty. Następnie dokładamy po łyżce masę kajmakową, stale mieszając. Teraz dokładamy po jednym jajku i krótko mieszamy. Masa może trochę wyglądać na zwarzoną, to nic złego. Po dodaniu mąki ciasto uzyska właściwą konsystencję.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do ciasta na przemian z maślanką w 2-3 etapach, stale miksując. Miksujemy tylko do połączenia składników.

 Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy ciasto.



Babkę pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie dekorujemy według uznania.



My polałyśmy babkę czekoladą gorzką roztopioną z odrobiną mleka w kąpieli wodnej i przyozdobiłyśmy marcepanowymi jajeczkami.

Babka kajmakowa na Wielkanoc gotowa!

 


Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałatka lekka, smaczna i błyskawiczna.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 nieduży ogórek wężowy
  • 20 dkg szynki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • 3 jajka
  • czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w słupki. Szynkę i górka, którego uprzednio obieramy ze skórki również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez 1-2 łyżki i mieszamy całość. Wkładamy sałatkę do lodówki na kilka chwil.

Sałatka rzodkiewkowa wiosenna gotowa!



 

poniedziałek, 18 marca 2024

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Delikatny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Rozpoczynamy nim wielkanocne śniadanie. Doskonały na zaostrzenie apetytu, lekko kwaśny i niezbyt gęsty, bez ziemniaków. Taki w sam raz na start.

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majeranku suszonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki smalcu
  • czubata łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:

Do garnka 4 l wlewamy bulion i podgrzewamy go. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy na niego pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy na rumiano. Do gotowego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i również przyrumieniamy. Następnie do garnka z rosołem wrzucamy podsmażony boczek i cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę gotujemy. Teraz wlewamy zakwas żurowy, wsypujemy majeranek i dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i maggi.



Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy go przygotować dzień wcześniej, „przegryzie” się, będzie smaczniejszy.

Cały sukces żurku polega na użyciu do niego dobrego zakwasu. Polecamy zrobić samemu zakwas, zwłaszcza, że nie jest to trudne zadanie.

Żurek wielkanocny gotowy!



 

Szynki w galarecie

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • dwie brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • kilka ciemnych oliwek
  • 5 -7 jajek przepiórczych
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
  • 10 łyżek sałatki jarzynowej

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, tą z przyprawami w wodzie.

Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.

Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią, jajkami. oliwkami i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Rolady z szynki gotowe!