Sałatka jarzynowa „pisanka”
Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w wielkanocnej odsłonie. Prosta dekoracja, efekt świetny, prawdziwie świąteczny.
Składniki:
- 2 duże lub trzy małe marchewki
- 1 średni lub 1/2 dużego selera
- 1 por ( biała część)
- 2 duże twarde jabłka
- 4 ogórki konserwowe (średnie)
- 4 jajka
- puszka groszku konserwowego
- 1 szklanka majonezu
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 marchewka ugotowana, 1 jajko gotowane na twardo, garść szczypiorku, 2 jajka przepiórcze do ozdoby plus łyżka majonezu
Sposób wykonania:
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę.
Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość solimy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Następnie wykładamy sałatkę na półmisek, formujemy owalny kształt i pokrywamy warstwą majonezu (dwie łyżki odkładamy na bok). Marchewkę, szczypiorek drobno kroimy. Jajko rozdzielamy na białko i żółtko i siekamy. Układamy wszystko na sałatce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz