MAKATKA

piątek, 22 marca 2024

Krem budyniowy z ajerkoniakiem




Krem budyniowy z ajerkoniakiem

Prosty krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku to doskonała propozycja dla wielbicieli ciast o wyrazistych smakach z nutą alkoholu. Krem jest przepyszny, o aksamitnej konsystencji, stabilny. 

 Składniki:

  • 700 ml mleka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 180 g cukru
  • 3 żółtka
  •  30 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 ml ajerkoniaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki kremu w temperaturze pokojowej!

400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, aby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Masło i masa budyniowa oraz ajerkoniak powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.

Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy ajerkoniak. W opisie podajemy 200 ml, ale jeśli ajerkoniak jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący się. Po przełożeniu kremem ciasta należy je włożyć do lodówki na kilka godzin, aby krem się ustabilizował.

Krem budyniowy z ajerkoniakiem gotowy!


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz