Sernik na zimno z różowymi winogronami
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi winogronami. Błyskawiczne i smaczne ciasto.
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki agrestowe
spód
- 200 g ciastek petit beurre
- 80 g masła
wierzch:
- różowe winogrona 200 g
- 1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia:
- galaretkę cytrynową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.
- galaretki agrestowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.
Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.
Przystępujemy do zrobienia sernika.
Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki agrestowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. Następnie układamy na wierzchu winogrona i zalewamy je lekko tężejącą galaretką cytrynową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.
Prosty sernik na zimno z różowymi winogronami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz