MAKATKA

sobota, 23 marca 2024

Sernik na zimno z różowymi winogronami

Sernik na zimno z różowymi winogronami

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi winogronami. Błyskawiczne i smaczne ciasto.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki agrestowe

spód

  • 200 g ciastek petit beurre
  • 80 g masła

wierzch:

  • różowe winogrona 200 g
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia:

- galaretkę cytrynową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

- galaretki agrestowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.

Przystępujemy do zrobienia sernika.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki agrestowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. Następnie układamy na wierzchu winogrona i zalewamy je lekko tężejącą galaretką cytrynową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.

Prosty sernik na zimno z różowymi winogronami gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz