MAKATKA

niedziela, 17 marca 2024

Pasztet świąteczny z jajkiem

Pasztet świąteczny z jajkiem

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso i warzywa z rosołu. Idealne smarowidło na świąteczny stół. Na Wielkanoc koniecznie z jajkiem w środku.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu (u nas mięso z kurczaka razem ze skórką i łopatka wieprzowa)
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka + 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • foremka 25x11 cm
  • łyżka smalcu do wysmarowania foremki

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku.

Mięso z rosołu przestudzone razem z marchewką, selerem, cebulą i czosnkiem mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski.



 Wbijamy żółtka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy rękami bardzo starannie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczniejszy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wtłaczamy do masy mięsnej.



Przekładamy do foremki wysmarowanej smalcem połowę pasztetu. Kładziemy na wierzchu ugotowane jajka wzdłuż foremki i przykrywamy je resztą pasztetu. Wygładzamy górę dłonią dobrze zwilżoną wodą.



Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50 -60 minut.

Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z foremki i wykładamy na półmisek.


Pasztet wielkanocny z jajkiem gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz