MAKATKA

niedziela, 17 marca 2024

Babka poznańska cytrynowa

Babka poznańska cytrynowa

Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbaty czy kawy. Swoją lekkość i puszystość zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną. To nasza ulubiona babka. Zawsze pieczemy ją na Wielkanoc.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 g cukru wanilinowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Lukier:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:

Formę do babek z kominem o średnicy 24 cm lub keksówkę 30x12 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Masło roztapiamy w rondelku, na wolnym ogniu.

Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy i koniecznie przesiewamy do miski. Odstawiamy na bok.



Do miski miksera dajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wsypując w 2-3 partiach cukier. Masę ubijamy 10 minut, aż się napuszy i zbieleje. Następnie wlewamy sok z cytryny i przestudzone, płynne masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Na koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i wsypujemy stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto wylewamy do uprzednio przygotowanej formy.



Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli 40 -45 minut.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Całkowicie przestudzoną lukrujemy.



Składniki lukru dokładnie rozcieramy łyżką w miseczce do konsystencji gęstego, lejącego się miodu. Możemy babkę przyozdobić świątecznie według uznania.

Babka poznańska cytrynowa gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz