Babka poznańska cytrynowa
Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbaty czy kawy. Swoją lekkość i puszystość zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną. To nasza ulubiona babka. Zawsze pieczemy ją na Wielkanoc.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 g cukru wanilinowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania:
Formę do babek z kominem o średnicy 24 cm lub keksówkę 30x12 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Masło roztapiamy w rondelku, na wolnym ogniu.
Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy i koniecznie przesiewamy do miski. Odstawiamy na bok.
Do miski miksera dajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wsypując w 2-3 partiach cukier. Masę ubijamy 10 minut, aż się napuszy i zbieleje. Następnie wlewamy sok z cytryny i przestudzone, płynne masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Na koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i wsypujemy stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto wylewamy do uprzednio przygotowanej formy.
Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli 40 -45 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Całkowicie przestudzoną lukrujemy.
Składniki lukru dokładnie rozcieramy łyżką w miseczce do konsystencji gęstego, lejącego się miodu. Możemy babkę przyozdobić świątecznie według uznania.
Babka poznańska cytrynowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz