Kluski ziemniaczane
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu pieczeniowego lub gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu, trzeba tylko przestrzegać odpowiednich proporcji i na pewno się udadzą.
Składniki:
- 40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- mąka do podsypywania klusek
Sposób wykonania:
Ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników.
Następnie kulamy okrągłe kluski o średnicy 2-3 cm, lekko je spłaszczamy . Podsypujemy kluski mąką, aby się nie przyklejały do blatu. W dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski i podajemy na stół.
Kluski ziemniaczane gotowe!
Nasze rady:
Z tej porcji ziemniaków wychodzi około 30 klusek.
Można je podawać z różnymi sosami, okraszone boczkiem i cebulą, z gulaszem, a także na słodko.
Proporcja 1/4 kartoflanki na 3/4 ziemniaków jest idealna, kluski zawsze się udadzą.
Nadwyżkę klusek można przechowywać w zamrażarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz