MAKATKA

niedziela, 17 marca 2024

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego z ziemniaczanymi kluskami to nasza propozycja na smaczny, sycący obiad. Obiad łatwy do przyrządzenia.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu lub oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.



Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Gulasz z łopatki gotowy!



Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluskami.



Przepis na kluski ziemniaczane znajdziecie na naszym blogu.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz