Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego z ziemniaczanymi kluskami to nasza propozycja na smaczny, sycący obiad. Obiad łatwy do przyrządzenia.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka smalcu lub oleju
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
- łyżeczka
czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka
czubata pieprzu ziołowego
- sól i
pieprz do smaku
- 3 liście
laurowe
- 5
ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki
maggi
Sposób przyrządzenia:
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Gulasz z łopatki gotowy!
Nasza rada:
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluskami.
Przepis na kluski ziemniaczane znajdziecie na naszym blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz