MAKATKA

sobota, 16 marca 2024

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso i warzywa z rosołu. Idealne smarowidło na świąteczny stół.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu (u nas kurczak i łopatka wieprzowa)
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • foremka 30x11 cm lub okrągła 18 cm średnicy
  • łyżka smalcu do wysmarowania foremki

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku.



Mięso razem z marchewką, selerem, cebulą i czosnkiem mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy żółtka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczniejszy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wtłaczamy do masy mięsnej.



Przekładamy go do foremki wysmarowanej smalcem, wygładzamy górę dłonią dobrze zwilżoną wodą.

Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50 -60 minut.



Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z foremki i wykładamy na półmisek.


Pasztet wielkanocny gotowy!



 

2 komentarze: