Pasztet wielkanocny
Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso i warzywa z rosołu. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Składniki:
- 60 dkg mięsa z rosołu (u nas kurczak i łopatka wieprzowa)
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- foremka 30x11 cm lub okrągła 18 cm średnicy
- łyżka smalcu do wysmarowania foremki
Sposób wykonania:
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku.
Mięso razem z marchewką, selerem, cebulą i czosnkiem mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy żółtka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczniejszy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wtłaczamy do masy mięsnej.
Przekładamy go do foremki wysmarowanej smalcem, wygładzamy górę dłonią dobrze zwilżoną wodą.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50 -60 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z foremki i wykładamy na półmisek.
Spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam, nam bardzo smakuje.
Usuń