MAKATKA

sobota, 16 marca 2024

Żur żeniaty

Żur żeniaty

Żur żeniaty to zupa pochodząca ze Śląska. Jeden z najsmaczniejszych żurów w naszej , polskiej kuchni tradycyjnej. Żeniaty znaczy żonaty, albo ożeniony. bo jest on gotowany „na bogato”, czyli żeniony z ziemniakami, często podawanymi osobno, obficie okraszanymi, kiełbasą śląską oczywiście, boczkiem wędzonym i słoniną wytapianą na patelni. Żur żeniaty jest do tego wyrazisty i kwaśny, robiony na wyśmienitym zakwasie żytnim. Żur ten to doskonała propozycja na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 60 dkg kości wędzonych
  • 1/2 litra zakwasu na żur śląski
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do dużego garnka (5-6 l) wlewamy wodę. Garnek z wodą wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę niezbyt drobną i dajemy do gotującego się wywaru.



Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do niej resztę boczku również pokrojonego i kiełbasę śląską w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.

Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, ziemniaki są już miękkie, wrzucamy całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do żuru. Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Pozostało przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem.

Żur żeniaty gotowy!



W tradycji śląskiej do żuru żeniatego nie dodajemy jajek, ale w święta możemy zrobić wyjątek i do każdego talerza dołożyć po jajeczku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz