Żur żeniaty
Żur żeniaty to zupa pochodząca ze Śląska. Jeden z najsmaczniejszych żurów w naszej , polskiej kuchni tradycyjnej. Żeniaty znaczy żonaty, albo ożeniony. bo jest on gotowany „na bogato”, czyli żeniony z ziemniakami, często podawanymi osobno, obficie okraszanymi, kiełbasą śląską oczywiście, boczkiem wędzonym i słoniną wytapianą na patelni. Żur żeniaty jest do tego wyrazisty i kwaśny, robiony na wyśmienitym zakwasie żytnim. Żur ten to doskonała propozycja na wielkanocny stół.Składniki:
- 2 litry wody
- 60 dkg kości wędzonych
- 1/2 litra zakwasu na żur śląski
- 20 dkg boczku wędzonego
- 10 dkg słoniny wędzonej
- 3 sztuki kiełbasy śląskiej
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- sól, cukier i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do dużego garnka (5-6 l) wlewamy wodę. Garnek z wodą wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę niezbyt drobną i dajemy do gotującego się wywaru.
Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do niej resztę boczku również pokrojonego i kiełbasę śląską w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.
Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, ziemniaki są już miękkie, wrzucamy całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do żuru. Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Pozostało przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem.
Żur żeniaty gotowy!
W tradycji śląskiej do żuru żeniatego nie dodajemy jajek, ale w święta możemy zrobić wyjątek i do każdego talerza dołożyć po jajeczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz