Domowy zakwas na żur
Zakwas na żur możemy kupić, ale ten domowy, własnej roboty jest najlepszy. Zwłaszcza, że zrobienie go nie jest pracochłonne, wymaga jedynie czasu. Można zakwas zrobić dużo wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce. Na Święta Wielkanocne jak znalazł. Nasza receptura pochodzi od mamy babci Zosi i liczy sobie co najmniej 100 lat.
Składniki:
- litrowy, wyparzony słoik lub kamionka o tej pojemności
- 500 ml przegotowanej, letniej wody
- szklanka, 250 ml mąki żytniej typ 2000
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- płaska łyżeczka soli
Do słoika lub kamionki wlewamy wodę i wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy drewnianą łyżką, uprzednio wyparzoną, do połączenia składników. Dorzucamy przyprawy, przy czym czosnek rozgniatamy, przykrywamy cienką ściereczką lub gazą podwójnie złożoną. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Ważne, aby zakwas stał w miejscu bez dostępu światła, jeśli robimy go w słoiku. Kamionka jest lepszym rozwiązaniem, bo nie przepuszcza światła.
Codziennie zaglądamy do zakwasu, zbieramy pianę i mieszamy krótko. Po trzech dniach zakwas zaczyna fermentować, po 6-7 jest już gotowy do użycia. Ma przyjemny, kwaśno-mączny zapach.
Jeśli jednak chcemy zakwas użyć później, musimy wyłowić wszystkie przyprawy i zakręcić słoik. Z kamionki trzeba przelać oczyszczony z przypraw żur do słoika lub szklanej butelki i również zakręcić. Następnie wstawić do lodówki.
Zakwas w lodówce można śmiało przechowywać do dwóch tygodni.
Z tej ilości zakwasu ugotujemy 2-3 litry żuru.
Z zakwasu żytniego ugotujemy wspaniały śląski żur żeniaty:
Sposób kwaszenia barszczu żytniego według Marii Monatowej: ” Litr mąki razowej żytniej lub dwie grysu żytniego zaparzyć kipiącą wodą na gęsto i postawić w ciepłem miejscu na 48 godzin. Gdy zacznie fermentować i ciasto rośnie do góry, zalać go zimną wodą i zostawić tak długo, aż zupełnie sklaruje. Potem zostawić w zimnie i czerpać wierzchem, aby nie zmącić, ile razy trzeba. Taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy…”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz