MAKATKA

piątek, 15 marca 2024

Jajka faszerowane rzodkiewką i ogórkiem

Jajka faszerowane rzodkiewką i ogórkiem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych. Nam bardzo smakuje farsz pieczarkowy i bardziej wiosenny rzodkiewkowy, który jest wyrazisty w smaku, chrupiący i pięknie prezentuje się na talerzu. Oba farsze królują u nas w święta.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 6-8 dużych rzodkiewek
  • 2 łyżki majonezu
  • mały pęczek drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, które rozdrabniamy widelcem. Białka odkładamy.

Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach (jedną odkładamy do dekoracji) i dodajemy do żółtek.

Ogórka obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion, kroimy w drobniutką kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Razem z majonezem i przyprawami mieszamy całość delikatnie. Napełniamy gotowym farszem połówki białek. Przyozdabiamy szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewek.

Jajka faszerowane rzodkiewką i ogórkiem gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz