Jajka faszerowane rzodkiewką i ogórkiem
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych. Nam bardzo smakuje farsz pieczarkowy i bardziej wiosenny rzodkiewkowy, który jest wyrazisty w smaku, chrupiący i pięknie prezentuje się na talerzu. Oba farsze królują u nas w święta.
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 ogórka wężowego
- 6-8 dużych rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- mały pęczek drobnego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, które rozdrabniamy widelcem. Białka odkładamy.
Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach (jedną odkładamy do dekoracji) i dodajemy do żółtek.
Ogórka obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion, kroimy w drobniutką kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Razem z majonezem i przyprawami mieszamy całość delikatnie. Napełniamy gotowym farszem połówki białek. Przyozdabiamy szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewek.
Jajka faszerowane rzodkiewką i ogórkiem gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz