MAKATKA

piątek, 15 marca 2024

Domowy zakwas na barszcz biały

Domowy zakwas na barszcz biały

Barszcz biały to nieco „szlachetniejsza” odmiana żuru. Dawniej stawiano go na świątecznych stołach w domach szlacheckich, podczas gdy żur królował na wsi. Barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki białej, czyli pszennej razowej lub orkiszowej. Jest on tak samo łatwy do zrobienia jak zakwas na żur, różni się jedynie składnikami. Tak samo jak zakwas na żur można go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

Składniki:

Przyjmujemy proporcje na 100 ml wody 1 czubata łyżka mąki.

  • 500 ml letniej, przegotowanej wody
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej typ 1850 lub orkiszowej
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka soli
  • czubata łyżka majeranku suszonego dobrej jakości

Sposób wykonania:

Do czystego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy całość drewnianą łyżką, również wyparzoną, aż wszystko dobrze się połączy . Dorzucamy przyprawy, przykrywamy cienką ściereczką lub gazą podwójnie złożoną. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.

Codziennie zaglądamy do zakwasu, zbieramy pianę i mieszamy krótko. Po trzech dniach zakwas zaczyna fermentować, po 6-7 jest już gotowy do użycia. Ma przyjemny, kwaśno-mączny zapach.

Jeśli jednak chcemy zakwas użyć później, musimy wyłowić liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, następnie zakręcić słoik i wstawić do lodówki.

Z naszego zakwasu ugotujemy pyszny barszcz biały:


Przepis na naszym blogu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz