Proste i smaczne babeczki, mocno czekoladowe upieczone w 15 minut. Do koszyczka wielkanocnego idealne.
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy, cukier i mieszamy całość rózgą. Wlewamy mleko i olej, łączymy wszystkie składniki. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wsypujemy do płynnej masy jajecznej. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylewamy do foremek silikonowych lekko natłuszczonych olejem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C na 15 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ostrożnie wyjmujemy z foremek. Możemy babeczki dowolnie udekorować na przykład cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Babeczki czekoladowe do koszyczka wielkanocnego gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz