MAKATKA

wtorek, 19 marca 2024

Babka kajmakowa Wielkanocna



Babka kajmakowa Wielkanocna

Pyszna, bardzo puszysta baba idealna na Wielkanoc. Dodamy do ciasta maślankę, aby była wilgotna i kajmak dla uzyskania karmelowego smaku. Wymieszamy wszystkie składniki mikserem i upieczemy. Proste pieczenie a efekt wspaniały. Wszystkim będzie smakowała!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 4 jaja wielkość M
  • 400 g mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Formę babkową o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Masło Ubijamy na puch mikserem. Dodajemy do niego cukier brązowy (jeśli nie mamy, może być biały) i cukier wanilinowy. Miksujemy 3-4 minuty. Następnie dokładamy po łyżce masę kajmakową, stale mieszając. Teraz dokładamy po jednym jajku i krótko mieszamy. Masa może trochę wyglądać na zwarzoną, to nic złego. Po dodaniu mąki ciasto uzyska właściwą konsystencję.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do ciasta na przemian z maślanką w 2-3 etapach, stale miksując. Miksujemy tylko do połączenia składników.

 Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy ciasto.



Babkę pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie dekorujemy według uznania.



My polałyśmy babkę czekoladą gorzką roztopioną z odrobiną mleka w kąpieli wodnej i przyozdobiłyśmy marcepanowymi jajeczkami.

Babka kajmakowa na Wielkanoc gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz