Babka kajmakowa Wielkanocna
Pyszna, bardzo puszysta baba idealna na Wielkanoc. Dodamy do ciasta maślankę, aby była wilgotna i kajmak dla uzyskania karmelowego smaku. Wymieszamy wszystkie składniki mikserem i upieczemy. Proste pieczenie a efekt wspaniały. Wszystkim będzie smakowała!
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 8 g cukru wanilinowego
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 4 jaja wielkość M
- 400 g mąki
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Formę babkową o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Masło Ubijamy na puch mikserem. Dodajemy do niego cukier brązowy (jeśli nie mamy, może być biały) i cukier wanilinowy. Miksujemy 3-4 minuty. Następnie dokładamy po łyżce masę kajmakową, stale mieszając. Teraz dokładamy po jednym jajku i krótko mieszamy. Masa może trochę wyglądać na zwarzoną, to nic złego. Po dodaniu mąki ciasto uzyska właściwą konsystencję.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do ciasta na przemian z maślanką w 2-3 etapach, stale miksując. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy ciasto.
Babkę pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie dekorujemy według uznania.
My polałyśmy babkę czekoladą gorzką roztopioną z odrobiną mleka w kąpieli wodnej i przyozdobiłyśmy marcepanowymi jajeczkami.
Babka kajmakowa na Wielkanoc gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz