Ćwikła z chrzanem.
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tartymi buraczkami.
Składniki:
- 3 nieduże buraki (ok 1/2 kilograma)
- 200 g chrzanu ze słoika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Do gotowania nie obieramy ich. Średniej wielkości buraki gotujemy około 40-50 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, w której się gotowały i zalewamy zimną wodą.
Przestudzone buraki obieramy, następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki łączymy z chrzanem, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy ćwikłę do słoika, zakręcamy wieczko i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia ćwikła jest gotowa. Wszystkie smaki się przegryzły, możemy podawać ją na stół.
Szybka ćwikła z chrzanem gotowa!
Nasza rada:
Do ćwikły wybierajmy chrzan dobrej jakości i bardzo ostry. Ćwikła będzie smaczniejsza i wyrazista.
Buraki do ćwikły możemy upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy kolor i smak. Możemy też użyć gotowe ze słoiczka, np. z domowej spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz