Żurek wielkanocny
Delikatny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Rozpoczynamy nim wielkanocne śniadanie. Doskonały na zaostrzenie apetytu, lekko kwaśny i niezbyt gęsty, bez ziemniaków. Taki w sam raz na start.
Składniki:
- 2 l bulionu mięsnego
- 1/2 l zakwasu na żur
- 4 białe kiełbasy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- łyżka majeranku suszonego
- 3 ząbki czosnku
- 20 dkg boczku wędzonego
- 3 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki smalcu
- czubata łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
Do garnka 4 l wlewamy bulion i podgrzewamy go. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy na niego pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy na rumiano. Do gotowego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i również przyrumieniamy. Następnie do garnka z rosołem wrzucamy podsmażony boczek i cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę gotujemy. Teraz wlewamy zakwas żurowy, wsypujemy majeranek i dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i maggi.
Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy go przygotować dzień wcześniej, „przegryzie” się, będzie smaczniejszy.
Cały sukces żurku polega na użyciu do niego dobrego zakwasu. Polecamy zrobić samemu zakwas, zwłaszcza, że nie jest to trudne zadanie.
Żurek wielkanocny gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz