środa, 20 marca 2024

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała przekąska na imprezę lub święta. Schab w połączeniu z ananasem smakuje wyśmienicie i prezentuje się doskonale. Zawsze robi wrażenie na gościach!

Składniki na półmisek:

  • 1/2 kg schabu
  • 1 opakowanie żelatyny z przyprawami do mięs
  • 6-8 plastrów ananasa
  • 4 łyżki gęstego majonezu
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 ciemnych oliwek

  • przyprawy do schabu: sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang., cebula, maggi, 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzewamy olej. Schab myjemy , osuszamy i obsmażamy na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie przyprawy. W momencie, gdy cebula się przyrumieni podlewamy całość dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1,5 godziny.

Gotowy schab wyjmujemy z rondla, lekko studzimy i kroimy w plastry grubości centymetra. Układamy je na półmisku, tak aby trochę zachodziły jeden na drugi.

Żelatynę z przyprawami rozpuszczamy w wodzie (wg instrukcji) i jeszcze ciepłą polewamy schaby (jedna łyżka na jeden plaster). Odstawiamy do lodówki schaby i resztę żelatyny. Żelatyna ma lekko stężeć.

Następnie półmisek ze schabami przyozdabiamy ananasem, rozetkami z majonezu i robimy biedroneczki z pomidorków koktajlowych i oliwek. Całość zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

 Schab z ananasem w galarecie gotowy!


Nasze rady:

Ozdabiać schaby możemy w dowolny sposób i dodawać do nich inne owoce, na przykład brzoskwinie z syropu, winogrona. Nam najbardziej schab smakuje z ananasem z syropu.

Sos powstały z pieczenia mięsa możemy zagęścić mąką i wykorzystać do polania różnych klusek.

 

1 komentarz:

  1. To danie prezentuje się cudnie! A i smakiem zapewne zadziwi biesiadników :-)

    OdpowiedzUsuń