czwartek, 15 lutego 2024

Zrazy zawijane z karkówki


 Zrazy zawijane z karkówki

Rolady z karkówki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zrazy nie są trudne do przygotowania, a smakują wyśmienicie i prezentują się wspaniale. Dzisiaj przygotujemy rolady z klasycznym nadzieniem z ogórka kiszonego, boczku wędzonego i cebuli.

Składniki na 6 zrazów:

  • 60-70 dkg karkówki

  • 6 plastrów wędzonego boczku

  • 2 ogórki kiszone

  • 6 łyżeczek musztardy

  • 2 cebule

  • 3 liście laurowe, kilka suszonych podgrzybków

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • szklanka wody

  • 2 łyżki maggi

  • łyżka sosu sojowego ciemnego

  • sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku

  • 4-5 łyżek mąki

  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem na dosyć cienkie płaty.



Każdy płat oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plaster boczku, kawałek cebuli oraz ćwiartkę ogórka kiszonego. 




Zwijamy rolady i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami.



Obtaczamy rolady w mące i obsmażamy na rumiano na tłuszczu mocno rozgrzanym na głębokiej patelni.

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, do zrazów. Podsmażamy na szklisto. Wlewamy szklankę wody i dodajemy liście laurowe, grzyby, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku. Na koniec wlewamy maggi i sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy pod przykryciem zrazy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy zrazy na talerz i zagęszczamy sos dwiema łyżkami mąki rozmieszanej z odrobiną wody. Gotowy sos przecieramy przez sito. Łączymy ze zrazami i podgrzewamy.

Zrazy z karkówki gotowe!



Tradycyjne pierogi ruskie


 

Tradycyjne pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi polskie, które zyskały nazwę od Województwa Ruskiego, czyli dawnej Rusi Czerwonej, która leżała w granicach Królestwa Polskiego (obecnie Ukraina), gdzie pierogi te były daniem bardzo popularnym i nazywało się je dawniej „pierogami polskimi”:) Pierogi z serem i ziemniakami po dziś dzień najczęściej goszczące w polskich domach stały się popularne na całym świecie. W naszym domu robi się je bardzo często, a najlepsze wychodzą z rąk babci Ani.

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

farsz:

  • 25 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 50 dkg ziemniaków
  • czubata łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

okrasa:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Ciasto:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".


Farsz:

 Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.


Lepienie i gotowanie pierogów: 

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy cebulą podsmażoną na złoty kolor.




Ruskie pierogi gotowe!



Spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym


 

Spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym


Proste danie w stylu włoskim - garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrobinę sosu pomidorowego, troszeczkę przypraw i obiad gotowy!

Składniki:

  • makaron spaghetti pół paczki 300 g

  • mielone wieprzowo -wołowe 400g

  • koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki

  • szklanka wody

  • 1 cebula

  • zioła suszone (bazylia, oregano)

  • sól, pieprz, cukier

  • 1 łyżka maggi

  • 150 g sera twardego do posypania

  • 2 łyżki oleju

  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

  • garść świeżej zieleniny, np. bazylii, pietruszki lub szczypiorku


Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją na szklisto. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone i smażymy je, aż straci czerwony kolor. 



Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła po łyżeczce, sól, cukier i pieprz do smaku. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy maggi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i jeszcze 5-10 minut dusimy sos. Na koniec zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.



W tym czasie wstawiamy makaron, gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. Trzemy ser na tarce o drobnych oczkach.



Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem mięsno - pomidorowym, posypujemy serem i zieleniną.

Spaghetti gotowe!



Klopsiki w sosie pomidorowym


 

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Jest to również propozycja na każdą kieszeń i mała odskocznia od czasami trochę już nudnych, wiecznie goszczących na naszych stołach kotletów mielonych.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki lub łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 bułka kajzerka

  • szklanka mleka

  • łyżeczka papryki czerwonej w proszku

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki masła

  • bułka tarta do obtaczania klopsików
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju

  • pęczek posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.

Formujemy nieduże klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych kotlecików. 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiano. Następnie wlewamy do nich dwie szklanki gorącej wody, maggi i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką, dusimy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie mąkę rozkłócamy z wodą i zagęszczamy sos. Na koniec wrzucamy do klopsików posiekaną natkę.

Klopsiki w sosie pomidorowym gotowe!



Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret .Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula

sos winegret

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Warzywa:

Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew trzemy  na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.



Sos winegret

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy.

Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.

Surówka gotowa!



 

Sałatka pyszna

Sałatka pyszna

Kilka składników, majonez i pyszna sałatka gotowa. Polecamy ją szczególnie miłośnikom sałatek ziemniaczanych i tradycyjnej polskiej jarzynowej. Sałatka pyszna jest równie smaczna a szybsza i łatwiejsza do zrobienia!

Składniki:

  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 duże ziemniaki
  • szklanka groszku konserwowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 jajka
  • 20 dkg szynki konserwowej lub 15 dkg kabanosów
  • kawałek pora (10-15 cm białej części)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki gęstego majonezu

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Groszek osączamy z płynu.

Jeśli mamy szynkę kroimy ją w kostkę, jeśli kabanosa kroimy go w kawałki 1 cm. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i również kroimy w kostkę.

Pora rozkrawamy na 4 części i kroimy w paseczki, następnie przelewamy na sitku wrzątkiem, studzimy i osączamy z wody.

Na koniec ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałaki przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy.



Sałatka jest gotowa, ale będzie smaczniejsza kiedy postoi chociaż 1/2 godziny w lodówce, schłodzi się i „przegryzie”.

 


Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu


 

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana nieco ostrzejszym sosem chrzanowym . Wyrazista i pełna witamin, doskonała do kotletów i mięs duszonych.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny

sos śmietanowo -chrzanowy

  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Warzywa

Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.

Sos śmietanowo -chrzanowy

Śmietanę przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie dodajemy majonez i chrzan. Całość porządnie mieszamy.

Warzywa polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby surówka się schłodziła- będzie smaczniejsza.



Surówka z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo -chrzanowym gotowa!

Sałatka imprezowa z fetą i borówkami


 

Sałatka imprezowa z fetą i borówkami

Prosta sałatka z rukoli, liści szpinaku i botwiny z fetą, borówkami i wyrazistym sosem balsamicznym. Doskonała propozycja na imprezę.

Składniki:

warzywa:

  • 1 opakowanie mix-u rukoli z młodym szpinakiem i botwiną
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 średnie ogórki
  • 100 g sera feta
  • 1 szklanka borówek

sos balsamiczny:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Mix sałat przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki w półplasterki. Warzywa mieszamy. Przed samym wydaniem sałatki na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę oraz borówkami.

Prosta, kolorowa sałatka imprezowa gotowa!



Mizeria


 Mizeria

Najlepszy dodatek do wiosennego obiadu. Prosta i szybka sałatka ze świeżych ogórków z dodatkiem gęstej śmietany pasuje do każdego mięsa i młodych ziemniaków!

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ogórków
  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu spirytusowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku

Sposób wykonania:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej koperek, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną.

Mizeria gotowa!



Funchoza z kurczakiem i warzywami

Funchoza z kurczakiem i warzywami

Prosta, pożywna sałatka w stylu azjatyckim z makaronem szklanym (funchoza), piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest doskonała.

Składniki:

  • makaron szklany (funchoza) 100 g
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka czerwona, chilli w proszku, cukier
  • 2 łyżeczki octu (może być ryżowy ewentualnie spirytusowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką oraz chilli. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo specjalną obieraczką (na zdjęciu) w cieniutkie, długie paski. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Cebulę w osobnej miseczce solimy, dajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i zalewamy łyżeczką octu. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.



Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso. Następnie dorzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki i paprykę. Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka i cebulę), pieprzem, chilli i czerwoną papryką. Dodajemy łyżeczkę octu i sos sojowy. Całość stale mieszamy. Gotowe warzywa dorzucamy do makaronu, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojony ukośnie (w stylu azjatyckim) szczypiorek.




Funchoza z kurczakiem i warzywami gotowa!




Nasza rada:

Gotową sałatkę możemy podgrzać na patelni i jeść na ciepło lub podać na zimno. W obu wersjach jest wyśmienita. Możemy posypać ją sezamem i odrobiną przyprawy „5 smaków” lub garam masala. Też będzie smaczna.

 

Ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem


 Ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem

Proste ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.

Składniki:

budyń

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml mleka

ciasto

  • 3 jajka M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu
  • 230 g mąki tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy budyń.

Do rondelka z grubym dnem wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy całość rózgą i wstawiamy na umiarkowany ogień. Gotujemy budyń stale mieszając, aż zgęstnieje, czyli 2 minuty od zagotowania (budyń nie jest bardzo gęsty). Przelewamy gotowy budyń do miski i przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie robił się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.



Przekładamy przestudzony budyń do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego.

Ubijamy ciasto.

Najpierw obieramy jabłka, kroimy je w kostkę 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Odkładamy na bok.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i mocno się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania. Do ciasta wrzucamy jabłka i mieszamy delikatnie całość.



Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy wierzch. Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z budyniu na cieście.



Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Wyśmienite ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem gotowe!



Ciasto Brzdąc - poznański rarytas


 

Ciasto Brzdąc - poznański rarytas


W latach 70-tych można było kupić brzdąca najsmaczniejszego w całej Wielkopolsce, w hotelu „Merkury”, gdzie mieściła się mała cukiernia słynąca ze sprzedaży tego pysznego ciasta. Kolejki po owe ciasto były tasiemcowe i my z babcią Ksenią stałyśmy tam nieraz i godzinę, ale warto było! Ciasto jest delikatne, puszyste, przełożone wyjątkowym kremem kakaowym na bitej śmietanie, z charakterystycznymi falami na wierzchu. Bez dżemu/konfitury i bez polewy lub posypki – bo tak jest według tradycji! Dużym walorem ciasta jest to, że jest tanie i zrobione z prostych składników, a jego przygotowanie można rozłożyć na dwa dni.

Składniki:

biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 1 l kremówki

  • 2 łyżki kakao

  • 15 g żelatyny

  • 2 łyżki wody

  • 75 ml soku pomarańczowego

  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego do ponczowania ciasta

Sposób przygotowania:

Pieczemy biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo przesiany przez sito cukier puder. Teraz wrzucamy po jednym żółtku i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Przesiane suche składniki wsypujemy etapami do masy jajecznej i mieszamy nadal mikserem na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.



 Ciasto przelewamy do blaszki kwadratowej o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie.


 Pieczemy biszkopt w temperaturze 175 °C przez 30 minut. Ciasto nie wyrasta zbyt wysokie. Pozostawiamy je w wyłączonym piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy je z blaszki, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.



Po tym czasie przekrawamy ciasto na dwie równe części, dolną wkładamy ponownie do blaszki i nasączamy sokiem pomarańczowym. Z drugiego biszkoptu zdejmujemy wierzchnią warstwę(przypieczoną) i odkładamy go na bok.

Przystępujemy do ubijania kremu.

 Najpierw namaczamy żelatynę w 2 łyżkach wody. Doskonale schłodzoną kremówkę i cukier puder ubijamy do lekkiego zagęszczenia i dodajemy kakao. Następnie jeszcze trochę ubijamy śmietankę, ale nie na bardzo sztywno. Żelatynę napęczniałą dajemy do podgrzanego soku pomarańczowego, rozpuszczamy, ale absolutnie nie gotujemy. Teraz do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej kremówki, mieszamy i tak przygotowaną żelatynę wlewamy do kremu, łączymy całość delikatnie łopatką silikonową. Gotowy krem wylewamy na nasączony biszkopt (2/3 masy), przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, ponczujemy go i na wierzch dajemy resztę kremu. Wyrównujemy powierzchnię kremu, robimy na nim fale, najlepiej widelcem lub specjalnym grzebieniem do ciast.



Wstawiamy brzdąca do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Pyszne, kultowe poznańskie ciasto gotowe!




Nasza rada:

Brzdąca można przygotować także w formie tortu. Wówczas biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką bez pieczenia


 

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, ze świeżymi truskawkami i galaretką, w sam raz na majówkę. Ciasto idealne dla wielbicieli truskawek i budyniu!

Składniki:

  • 30 dkg truskawek
  • krem budyniowy:
  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • aromat dowolny -kilka kropel
  • dodatkowo:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre ciemnych

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu. Dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. 



Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy pokrojone na cząstki truskawek. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wyborny budyniowiec z truskawkami gotowy!