Funchoza z kurczakiem i warzywami
Prosta, pożywna sałatka w stylu azjatyckim z makaronem szklanym (funchoza), piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest doskonała.
Składniki:
- makaron szklany (funchoza) 100 g
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka czerwona, chilli w proszku, cukier
- 2 łyżeczki octu (może być ryżowy ewentualnie spirytusowy)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką oraz chilli. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo specjalną obieraczką (na zdjęciu) w cieniutkie, długie paski. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Cebulę w osobnej miseczce solimy, dajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i zalewamy łyżeczką octu. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.
Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso. Następnie dorzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki i paprykę. Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka i cebulę), pieprzem, chilli i czerwoną papryką. Dodajemy łyżeczkę octu i sos sojowy. Całość stale mieszamy. Gotowe warzywa dorzucamy do makaronu, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojony ukośnie (w stylu azjatyckim) szczypiorek.
Funchoza z kurczakiem i warzywami gotowa!
Nasza rada:
Gotową sałatkę możemy podgrzać na patelni i jeść na ciepło lub podać na zimno. W obu wersjach jest wyśmienita. Możemy posypać ją sezamem i odrobiną przyprawy „5 smaków” lub garam masala. Też będzie smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz