MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem


 Ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem

Proste ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.

Składniki:

budyń

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml mleka

ciasto

  • 3 jajka M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu
  • 230 g mąki tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy budyń.

Do rondelka z grubym dnem wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy całość rózgą i wstawiamy na umiarkowany ogień. Gotujemy budyń stale mieszając, aż zgęstnieje, czyli 2 minuty od zagotowania (budyń nie jest bardzo gęsty). Przelewamy gotowy budyń do miski i przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie robił się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.



Przekładamy przestudzony budyń do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego.

Ubijamy ciasto.

Najpierw obieramy jabłka, kroimy je w kostkę 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Odkładamy na bok.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i mocno się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania. Do ciasta wrzucamy jabłka i mieszamy delikatnie całość.



Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy wierzch. Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z budyniu na cieście.



Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Wyśmienite ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz