Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, gęsi pieczonej. W Wielkopolsce daniem świątecznym bardzo popularnym jest zestaw - gęś, modra kapusta i pyzy na parze, ale modra kapusta na ciepło świetnie komponuje się też z pieczenią, zrazami lub schabowym.
Składniki:
- 1 mała lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej
- 1 czubata łyżka smalcu gęsiego lub 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 goździki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu lub sok z połowy cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 jabłka
Szatkujemy
drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy.
Następnie
zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy ( nie zalewamy
całej, niech wystaje ponad wodę ). Wsypujemy jedną łyżeczkę
soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć
wrzucamy do kapusty pokrojone w kostkę jabłka ( mogą być ze
skórką ) oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz
tak, aby się nie rozgotowała ( ok.15- 20 min ).
Na
patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia drobno
pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa podsypujemy ją mąką
i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2
min, żeby straciła surowy smak, ale się nie zrumieniła. Łączymy
zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną,
pieprzem, cukrem i solą . Można na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu
z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty. Tak robiła nasza
babcia. Oczywiście wtedy, gdy kapustę serwowała do pieczonego
drobiu, np. kaczki lub gęsi.
Modra
kapusta na ciepło gotowa!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz