Najlepszy dodatek do wiosennego obiadu. Prosta i szybka sałatka ze świeżych ogórków z dodatkiem gęstej śmietany pasuje do każdego mięsa i młodych ziemniaków!
Składniki:
- 5 średniej wielkości ogórków
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu spirytusowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej koperek, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną.
Mizeria gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz