MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym


 

Spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym


Proste danie w stylu włoskim - garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrobinę sosu pomidorowego, troszeczkę przypraw i obiad gotowy!

Składniki:

  • makaron spaghetti pół paczki 300 g

  • mielone wieprzowo -wołowe 400g

  • koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki

  • szklanka wody

  • 1 cebula

  • zioła suszone (bazylia, oregano)

  • sól, pieprz, cukier

  • 1 łyżka maggi

  • 150 g sera twardego do posypania

  • 2 łyżki oleju

  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

  • garść świeżej zieleniny, np. bazylii, pietruszki lub szczypiorku


Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją na szklisto. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone i smażymy je, aż straci czerwony kolor. 



Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła po łyżeczce, sól, cukier i pieprz do smaku. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy maggi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i jeszcze 5-10 minut dusimy sos. Na koniec zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.



W tym czasie wstawiamy makaron, gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. Trzemy ser na tarce o drobnych oczkach.



Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem mięsno - pomidorowym, posypujemy serem i zieleniną.

Spaghetti gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz