Spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym
Proste danie w stylu włoskim - garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrobinę sosu pomidorowego, troszeczkę przypraw i obiad gotowy!
Składniki:
makaron spaghetti pół paczki 300 g
mielone wieprzowo -wołowe 400g
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki
szklanka wody
1 cebula
zioła suszone (bazylia, oregano)
sól, pieprz, cukier
1 łyżka maggi
150 g sera twardego do posypania
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
garść świeżej zieleniny, np. bazylii, pietruszki lub szczypiorku
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją na szklisto. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone i smażymy je, aż straci czerwony kolor.
Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła po łyżeczce, sól, cukier i pieprz do smaku. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy maggi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i jeszcze 5-10 minut dusimy sos. Na koniec zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.
W tym czasie wstawiamy makaron, gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. Trzemy ser na tarce o drobnych oczkach.
Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem mięsno - pomidorowym, posypujemy serem i zieleniną.
Spaghetti gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz