MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Tradycyjne pierogi ruskie


 

Tradycyjne pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi polskie, które zyskały nazwę od Województwa Ruskiego, czyli dawnej Rusi Czerwonej, która leżała w granicach Królestwa Polskiego (obecnie Ukraina), gdzie pierogi te były daniem bardzo popularnym i nazywało się je dawniej „pierogami polskimi”:) Pierogi z serem i ziemniakami po dziś dzień najczęściej goszczące w polskich domach stały się popularne na całym świecie. W naszym domu robi się je bardzo często, a najlepsze wychodzą z rąk babci Ani.

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

farsz:

  • 25 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 50 dkg ziemniaków
  • czubata łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

okrasa:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Ciasto:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".


Farsz:

 Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.


Lepienie i gotowanie pierogów: 

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy cebulą podsmażoną na złoty kolor.




Ruskie pierogi gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz