MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Gulasz z karkówki po myśliwsku


 

Gulasz z karkówki po myśliwsku

Gulasz z karkówki to proste, jednogarnkowe danie, które można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. W wersji po myśliwsku smakuje najlepiej z pyzami na parze lub kaszą gryczaną.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka grzybów suszonych
  • czubata łyżka smalcu
  • 3-4 ogórki kiszone
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • po pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, pieprzu ziołowego i soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-8 ziarenek jałowca
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec ze skwarkami, ale można też smażyć na oleju) i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano.


Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli również pokrojoną w plasterki, grzyby suszone i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, czyli około godziny.


Kiedy mięso będzie gotowe kroimy w plasterki ogórki i dorzucamy na patelnię. Po kilku minutach 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.

Gulasz z karkówki po myśliwsku gotowy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz