Gulasz z karkówki po myśliwsku
Gulasz z karkówki to proste, jednogarnkowe danie, które można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. W wersji po myśliwsku smakuje najlepiej z pyzami na parze lub kaszą gryczaną.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka grzybów suszonych
- czubata łyżka smalcu
- 3-4 ogórki kiszone
- mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
przyprawy:
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- po pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, pieprzu ziołowego i soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6-8 ziarenek jałowca
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec ze skwarkami, ale można też smażyć na oleju) i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Gulasz z karkówki po myśliwsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz