Leczo
Leczo to potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego dodawanego do mięs lub samodzielna potrawa z dodatkiem kiełbasy. Dużo w nim papryki, cebuli i pomidorów. Nasze leczo będzie bogatsze w warzywa, ponieważ dodamy do niego młodą kapustę, pieczarki i cukinię. Dorzucimy też kaszankę hiszpańską paprykową, która doskonale zagęści nam potrawę. Będzie pyszne jednogarnkowe danie.
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 mała cukinia – 250g
- 250 g kaszanki meksykańskiej paprykowej (można zamiast kaszanki dodać kiełbasę zwyczajną czy śląską)
- 2 papryki – kolorowe (żółta i czerwona)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła lub 3 łyżki smalcu ( bez dodawania oleju)
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
- garść ulubionych ziół ( koperek, lubczyk, oregano świeże)
Sposób przyrządzenia:
Myjemy warzywa.
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, przykrywamy pokrywką i dusimy ją 5-6 minut licząc od zagotowania.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz ( smalec lub olej z łyżką masła). Na roztopiony tłuszcz wrzucamy wędlinę pokrojoną w plasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy całość, aż kaszanka się rozpadnie i zeszkli cebula. W tym czasie kroimy paprykę w dosyć grube paski a pieczarki – małe na połówki, duże na ćwiartki. Dorzucamy pokrojone warzywa na patelnię i smażymy całość około 10 minut. Po tym czasie dodajemy do leczo zmiażdżony czosnek, miękką kapustę. Dolewamy szklankę wody. Dajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Kroimy cukinię w półplasterki i dorzucamy do leczo. Przykrywamy patelnię pokrywą. Całość dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, czyli do 10 minut maksymalnie.
Przyprawiamy leczo pieprzem, papryką czerwoną w proszku ewentualnie jeszcze solą. Na koniec dajemy posiekane zioła.
Leczo gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz