MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Sałatka w stylu greckim

Sałatka w stylu greckim

Sałatka na wzór najsłynniejszej greckiej sałatki, doskonała do obiadu, grilla , na przyjęcie i jako samodzielne danie. Jest smaczna, kolorowa i sycąca, pięknie prezentuje się na stole, zawsze robi wrażenie na gościach.

Składniki:

warzywa

  • sałata lodowa (1/2 główki) lub strzępiasta
  • rukola (szklanka)
  • pomidorki koktajlowe (szklanka)
  • 2 ogórki średnie gruntowe lub jeden wężowy
  • 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
  • oliwki bez pestek zielone lub czarne (szklanka)
  • cebula czerwona średnia
  • ser feta 25 dkg

sos

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Warzywa:

Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy sałaty – lodową porwaną na cząstki lub pokrojoną w kwadraty i listki rukoli. Teraz przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, paprykę oczyszczoną z pestek i białego miąższu kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki w półplasterki (niezbyt cienko). Dodajemy oliwki w całości. Przykrywamy miskę folią spożywczą (nie mieszamy składników) i wkładamy do lodówki.

Tuż przed wydaniem na stół sałatkę polewamy sosem , mieszamy i posypujemy fetą. Jeśli połączymy ją z sosem wcześniej, sałata nie będzie chrupiąca, od pomidorów i ogórków podejdzie wodą. Najlepiej sałatkę robić 1/2 godziny przed podaniem na stół, tyle wystarczy aby odpowiednio schłodziła się w lodówce.



Sos:

Do słoiczka typu twist wrzucamy wszystkie składniki (czosnek miażdżymy), zakręcamy słoik i mieszamy dokładnie, energicznie potrząsając nim, aż do połączenia składników. Można sos zrobić w szklance i mieszać łyżką lub zmiksować blenderem. Sposób ze słoiczkiem jest szybki i łatwy, a składniki dokładnie połączone. Sos również odstawiamy do lodówki.

Ser wykładamy na koniec na wierzchu sałatki uprzednio połączonej z sosem.

Sałatka gotowa!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz