Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką bez pieczenia
Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, ze świeżymi truskawkami i galaretką, w sam raz na majówkę. Ciasto idealne dla wielbicieli truskawek i budyniu!
Składniki:
- 30 dkg truskawek
- krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
- 2 żółtka
- 1/2 l mleka
- 6 łyżek cukru
- aromat dowolny -kilka kropel
- dodatkowo:
- 1 galaretka cytrynowa
- 30 ciasteczek kakaowych petit beurre ciemnych
Sposób wykonania:
Najpierw robimy krem budyniowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.
Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu. Dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka.
Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy pokrojone na cząstki truskawek. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wyborny budyniowiec z truskawkami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz