Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty savoiardi i dwa proste kremy- kawowy i cappuccino. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecamy szczególnie miłośnikom kawy.
Składniki:
Ciasto na blaszkę kwadratową o boku 20 cm:
- 16 sztuk biszkoptów savoiardi
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200ml gorącej wody
Krem kawowy:
- 1 żółtko
- 20 ml wody
- 120 ml mleka waniliowego zagęszczonego z tubki
- 1 łyżka wody lub mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 g masła 82%
Krem cappuccino:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
- 3 łyżki cappuccino
Sposób wykonania:
Krem kawowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy 20 ml wody, wbijamy żółtko i dodajemy mleko zagęszczone. Dokładnie łączymy składniki, wstawiamy na umiarkowany ogień, mieszamy stale doprowadzając masę do zagotowania. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki i masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia. Przelewamy do naczynia szklanego i przykrywamy folią spożywczą „w kontakt” z masą, aby nie tworzył się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! W łyżce ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę kawy. Odkładamy rozpuszczoną kawę na bok do przestudzenia.
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Do ubitego masła wlewamy przestudzoną kawę i dobrze łączymy masło z kawą. Następnie w 2 etapach dorzucamy masę mleczną. Mieszamy ją tylko do połączenia składników. Pierwszy krem gotowy.
W 200 ml gorącej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę kawy, studzimy ją. Następnie maczamy w w kawie biszkopty i układamy na dnie blaszki wyłożonej folią spożywczą. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem kawowy. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy drugą warstwę biszkoptów maczanych uprzednio w kawie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krem cappuccino.
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki kremu i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Kiedy masa trochę zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy 2-3 minuty, aż krem będzie gęsty. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie przebić go i nie zrobić masła.
Krem gotowy do użycia.
Wykładamy ciasto z lodówki i nakładamy krem cappuccino na górę. Wyrównujemy, robimy widelcem lub grzebieniem cukierniczym fale na wierzchu ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 1-2 godziny. Przed samym podaniem na stół posypujemy ciasto kakao.
Wyborne ciasto cappuccino gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz