Bardzo smaczne i łatwe do upieczenia ciastka serowe posypane cynamonowym cukrem. Doskonała słodycz do niedzielnej kawy.
Składniki:
- twaróg 250 g
- jajko 1 szt
- cukier 70 g
- olej roślinny 60 ml
- mąka 220
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier 50 g
- cynamon 1 łyżeczka
- szczypta soli
Pieczemy 20 min w 180 °C
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy do niego całe jajko, cukier, sól i olej. Całość rozdrabniamy na gładką masę łyżką, ale możemy też posłużyć się blenderem.
Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstępnie mieszamy łyżką, a gdy trochę się połączy przekładamy na blat i krótko wyrabiamy rękami. Formujemy wałek, który dzielimy na 12-14 kawałków.
Każdy kawałek kulamy w rękach, lekko spłaszczamy i wierzchem maczamy w cukrze zmieszanym z cynamonem. Tak przygotowane ciastko układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dużych odstępach ponieważ znacznie urosną.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Po tym czasie wykładamy je na talerz do przestygnięcia.
Pyszne, pachnące cynamonem ciasteczka twarogowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz