MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ciasteczka serowe z cynamonową posypką


 Ciasteczka serowe z cynamonową posypką

Bardzo smaczne i łatwe do upieczenia ciastka serowe posypane cynamonowym cukrem. Doskonała słodycz do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • twaróg 250 g
  • jajko 1 szt
  • cukier 70 g
  • olej roślinny 60 ml
  • mąka 220
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 50 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Pieczemy 20 min w 180 °C

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy do niego całe jajko, cukier, sól i olej. Całość rozdrabniamy na gładką masę łyżką, ale możemy też posłużyć się blenderem. 



Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstępnie mieszamy łyżką, a gdy trochę się połączy przekładamy na blat i krótko wyrabiamy rękami. Formujemy wałek, który dzielimy na 12-14 kawałków.



 Każdy kawałek kulamy w rękach, lekko spłaszczamy i wierzchem maczamy w cukrze zmieszanym z cynamonem. Tak przygotowane ciastko układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dużych odstępach ponieważ znacznie urosną. 



Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Po tym czasie wykładamy je na talerz do przestygnięcia.

Pyszne, pachnące cynamonem ciasteczka twarogowe gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz