MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na ciasteczkach petit beurre. Perfekcyjnym zwieńczeniem tego pysznego ciasta bez pieczenia jest posypka. Wiórki kokosowe, odrobina masła i cukru nadają ciastu wyjątkowego sznytu.

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu na sernik (może być z wiaderka)
  • 10 dag herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki (1/2 litra) wody
  • 1/2 szklanki (10 dag) drobnego cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka (250 ml) zimnej śmietanki 30%

posypka:

  • 3 łyżki (5 dag) masła
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Formę 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach, na dnie formy układamy ciasteczka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Pamiętajmy, że śmietanka musi być mocno schłodzona, inaczej może nam się nie ubić na sztywno.

Do ubitej śmietany dodajemy porcjami twaróg i miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita.

Następnie do masy wlewamy całkowicie wystudzone galaretki, krótko mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera (lub ręcznie).
Masę wylewamy na ciasteczka i wstawiamy do lodówki.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy całość na średnim ogniu cały czas mieszając, aż wiórki lekko się zarumienią. Odstawiamy masę kokosową do przestygnięcia. Na koniec wiórkami posypujemy zastygniętą masę serową, przykrywamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Delikatne jak ptasie mleczko ciasto śnieżny puch gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz