Ciasto śnieżny puch
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na ciasteczkach petit beurre. Perfekcyjnym zwieńczeniem tego pysznego ciasta bez pieczenia jest posypka. Wiórki kokosowe, odrobina masła i cukru nadają ciastu wyjątkowego sznytu.
Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu na sernik (może być z wiaderka)
- 10 dag herbatników
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki (1/2 litra) wody
- 1/2 szklanki (10 dag) drobnego cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 szklanka (250 ml) zimnej śmietanki 30%
posypka:
- 3 łyżki (5 dag) masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Formę 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach, na dnie formy układamy ciasteczka.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Pamiętajmy, że śmietanka musi być mocno schłodzona, inaczej może nam się nie ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany dodajemy porcjami twaróg i miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita.
Następnie do masy wlewamy całkowicie wystudzone galaretki, krótko mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera (lub ręcznie).Masę wylewamy na ciasteczka i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz