MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret .Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula

sos winegret

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Warzywa:

Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew trzemy  na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.



Sos winegret

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy.

Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.

Surówka gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz