Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret .Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.
Składniki:
warzywa
- 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
- 2 marchewki średnie
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
sos winegret
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Warzywa:
Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.
Sos winegret
Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy.
Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.
Surówka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz