Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Jest to również propozycja na każdą kieszeń i mała odskocznia od czasami trochę już nudnych, wiecznie goszczących na naszych stołach kotletów mielonych.
Składniki:
1/2 kg zmielonej szynki lub łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka
szklanka mleka
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
- bułka tarta do obtaczania klopsików
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
- pęczek posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.
Formujemy nieduże klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych kotlecików.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiano. Następnie wlewamy do nich dwie szklanki gorącej wody, maggi i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką, dusimy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie mąkę rozkłócamy z wodą i zagęszczamy sos. Na koniec wrzucamy do klopsików posiekaną natkę.
Klopsiki w sosie pomidorowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz