MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu


 

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana nieco ostrzejszym sosem chrzanowym . Wyrazista i pełna witamin, doskonała do kotletów i mięs duszonych.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny

sos śmietanowo -chrzanowy

  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Warzywa

Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.

Sos śmietanowo -chrzanowy

Śmietanę przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie dodajemy majonez i chrzan. Całość porządnie mieszamy.

Warzywa polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby surówka się schłodziła- będzie smaczniejsza.



Surówka z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo -chrzanowym gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz