Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana nieco ostrzejszym sosem chrzanowym . Wyrazista i pełna witamin, doskonała do kotletów i mięs duszonych.
Składniki:
warzywa
- 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
- 2 marchewki średnie
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
sos śmietanowo -chrzanowy
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Warzywa
Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.
Sos śmietanowo -chrzanowy
Śmietanę przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie dodajemy majonez i chrzan. Całość porządnie mieszamy.
Warzywa polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby surówka się schłodziła- będzie smaczniejsza.
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo -chrzanowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz