Sałatka imprezowa z fetą i borówkami
Prosta sałatka z rukoli, liści szpinaku i botwiny z fetą, borówkami i wyrazistym sosem balsamicznym. Doskonała propozycja na imprezę.
Składniki:
warzywa:
- 1 opakowanie mix-u rukoli z młodym szpinakiem i botwiną
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 średnie ogórki
- 100 g sera feta
- 1 szklanka borówek
sos balsamiczny:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Mix sałat przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki w półplasterki. Warzywa mieszamy. Przed samym wydaniem sałatki na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę oraz borówkami.
Prosta, kolorowa sałatka imprezowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz