Prosta sałatka z makaronu orzo,
ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogórka i kukurydzy. Do
niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać ma
większej imprezie, sprawdzi się również na grillu. Jest bardzo
smaczna, delikatna i szykowna.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu ryżowego orzo
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa z syropu
- 1 duży ogórek wężowy
- 1 por (biała część)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
sos:
- 3 łyżki gęstego majonezu
- czubata łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego zmiażdżonego
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy w cząstki. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Szynkę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy sałatkę, wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Wielka micha sałatki hawajskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz