niedziela, 4 maja 2025

Wielka micha sałatki hawajskiej


Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać ma większej imprezie, sprawdzi się również na grillu. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu ryżowego orzo
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa z syropu
  • 1 duży ogórek wężowy
  • 1 por (biała część)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dkg szynki konserwowej w plastrach

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • czubata łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy w cząstki. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Szynkę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy sałatkę, wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.




Wielka micha sałatki hawajskiej gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz