Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majową sobotę i niedzielę. Prosto i smacznie!
Składniki:
- 10-12 kiełbasek dobrej jakości, np. chłopskich, swojskich, jałowcowych lub śląskich
- 6-8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego
Sposób wykonania:
Przyprawy i zioła mieszamy z olejem oraz ketchupem w dużej misce.
Kiełbaski nacinamy niezbyt głęboko i z każdej strony po skosie, dobrze wmasowujemy w nie zrobioną uprzednio marynatę. Układamy kiełbaski na talerzu, owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na godzinę, aby przeszły aromatem przypraw.
Teraz możemy rozpalić grilla i grillować kiełbaski do zarumienienia. Możemy kłaść je bezpośrednio na ruszt lub grillować na tackach aluminiowych.
Kiełbasa grillowana w przyprawach gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz