Proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Pokazał się pierwszy rabarbar i możemy upiec ciacho idealne na majówkę. Będzie smakowało wszystkim -słodki i puszysty spód, lekko kwaskowa i soczysta warstwa owocowa zwieńczona chrupiącą górą, czyli trzy w jednym. Przy tym bardzo łatwe do upieczenia, z rabarbarem smakuje doskonale, ale można je piec z truskawkami, malinami lub śliwkami.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka L
- 2, 5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml maślanki
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- 50 g masła
- 2 czubate łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
Dodatkowo:
- 300-350 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Formę do pieczenia 28x18 cm wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Najpierw robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki przekładamy do miski i łączymy rękoma, aż kruszonka uzyska konsystencję żwirku. Odkładamy kruszonkę do lodówki.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki. Przekładamy go do miski, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na bok.
Ciasto. Do misy miksera wbijamy całe jajka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy przez minutę na wysokich obrotach. Pomału dosypujemy cukier, nadal ubijamy, aż masa się napuszy i zbieleje, około 3-4 minuty. Następnie wlewamy maślankę i olej. Krótko miksujemy i dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki.
Wyrównujemy. Układamy na wierzchu rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy ciasto 40-50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.
Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz