czwartek, 1 maja 2025

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Pokazał się pierwszy rabarbar i możemy upiec ciacho idealne na majówkę. Będzie smakowało wszystkim -słodki i puszysty spód, lekko kwaskowa i soczysta warstwa owocowa zwieńczona chrupiącą górą, czyli trzy w jednym. Przy tym bardzo łatwe do upieczenia, z rabarbarem smakuje doskonale, ale można je piec z truskawkami, malinami lub śliwkami.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka L
  • 2, 5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 300-350 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Formę do pieczenia 28x18 cm wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Najpierw robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki przekładamy do miski i łączymy rękoma, aż kruszonka uzyska konsystencję żwirku. Odkładamy kruszonkę do lodówki.



Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki. Przekładamy go do miski, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na bok.



Ciasto. Do misy miksera wbijamy całe jajka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy przez minutę na wysokich obrotach. Pomału dosypujemy cukier, nadal ubijamy, aż masa się napuszy i zbieleje, około 3-4 minuty. Następnie wlewamy maślankę i olej. Krótko miksujemy i dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki.



 Wyrównujemy. Układamy na wierzchu rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.



Pieczemy ciasto 40-50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.



Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz