Prosta sałatka z młodych liści szpinaku i botwiny, pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli i rzodkiewek, polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji i do majowego grilla.
Składniki:
- mix młodych liści szpinaku, botwiny – 3-4 garści
- 1 duży pomidor
- 1 cebula czerwona
- 2 ogórki gruntowe nieduże
- 4-5 rzodkiewek
- garść czarnych oliwek
- 100 g sera typu feta
sos winegret:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.
Mix listków wykładamy do miski. Pomidorki kroimy na ósemki, cebulę, rzodkiewki i ogórki w półplasterki. Dodajemy do młodych listków. Na koniec dajemy oliwki.
Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy. Na wierzchu układamy pokruszony ser feta.
Sałatka z młodych liści z warzywami, fetą i sosem winegret gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz